maandag 11 oktober 2010

les 4 - balans en contrast

De intro van John laat ik vandaag voor wat ie is. Ik zit inmiddels op mijn eigen pad en daar heb ik nu even genoeg aan. Maar natuurlijk zijn die verhaaltjes over collages toch wel in mijn systeem gaan zitten, dus vanavond ben ik gaan experimenteren met het betere scheur- en plakwerk.

Ik had wat oude werken die ik nooit afgemaakt heb meegebracht, en ik ben met dezelfde compositie (Guggenheim) weer aan de slag gegaan. Scheuren, plakken en er weer overheen schilderen om er één geheel van te maken.Ik heb in 2 stadia een foto genomen.
Je ziet dat de laatste (onderste) al sterker wordt, met meer diepte, maar het heeft ook een soort grauwigheid door het grijs. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik ervan moet denken. Sommige stukjes vind ik heel mooi, zoals het stukje rood van de voorste 'punt' in het schilderij. En het paars, en de witte lijn onder het grijs. Maar het is nog lang niet af, de details ontbreken nog (en als tegenhang ook de grote vlakken).

maandag 4 oktober 2010

les 3 - thema en inspiratie

De voorbeschouwing vandaag borduurde verder op collages. John liet werk zien van David Bade en Rauch.

David Bade maakt werkelijk van alles. En bij hem kan een collage een schilderij zijn wat een samenraapsel van allerlei fragmenten is, en zo een verhaal vertelt. Maar hetzelfde doet hij met een driedimensionaal beeld. Ik kwam erachter dat Bade ook een weblog bijhoudt, waar onder andere dit werk (rechts) van hem staat.

Neo Rauch is een Duitse schilder bekend van de Neue Leipziger Schule.
2 Jaar geleden heb ik werk van hem gezien in het Cobra Museum, waar toen een overzichtstentoonstelling van die beweging te zien was. Rauch maakt vaak schilderijen met een tafereel in het tafereel, zoals links.

Voor mijn eigen werk ga ik het over een andere boeg gooien dan vorige week. Bij de Beeldende Route ben ik met een thema begonnen, en daar wil ik op de maandagavond ook aan werken. Het idee is dat ik dan op de maandag wat grotere werken maak, langer aan iets werk, en op dinsdag steeds doorga met experimenteren.

Het thema heeft te maken met reizen, en dan meer specifiek het uitdrukken van een sfeer in het land of een stad of wat dan ook. Dat geeft me het meeste inspiratie. Voor de vormentaal is het uitgangspunt een plaatje van het Guggenheim museum in Bilbao. Meer details vind je hier.

Met die uitgangspunten in het achterhoofd ben ik maar gewoon begonnen aan 2 schilderijen (beide formaat 50x70 cm). Bij elk heb ik er voor de sfeer van een foto van Nieuw-Zeeland erbij gepakt (maar helaas weet ik niet meer welke). En daardoor ontstaat er ook duidelijk een verschillende sfeer :Over de linkse ben ik wel redelijk tevreden. Mooie kleuren, maar ook gewaagde kleurencombiaties. Goed om te zien dat de ingrepen in het roze zorgen voor een helderder beeld.

De rechtse onder heeft ook wel goede elementen maar is nog lang niet spannend genoeg.